UV Lampen

Welke wattage Solar Raptor of Reptech in mijn terrarium?

De volgende uitleg hieronder geld voor dag actieve hagedissen. Schemer dieren zoals gekko’s en dieren die in de bergen leven gelden iets andere regels voor.

Welke soorten Solar Raptor en reptech uv lampen zijn er?

Er zijn vele soorten wattage, spot beams en flood beams. Solar raptor heeft 3 soorten kwikdamplampen. 80w, 100w en 160w. De 80w heeft een zeer lage uv afgifte dus deze ga ik je niet aanraden. Reptech heeft 4 kwikdamplampen, 80w klein, 80w groot, 100w en 160w. De 80w klein is zeer onstabiel, geeft weinig warmte en heeft een lage uv afgifte dus raad ik ook niet aan in deze blog post.
Solar raptor en Reptech hebben een aantal wattage HQI lampen. Dit zijn lampen die een VSA nodig hebben om op te starten. Solar raptor heeft 35w spot (par20), 35w flood (par30), 50w (par30), 70w spot (par30) en 70w flood (par38). Reptech heeft 35w, 50w en 70w.

Waarom een HQI lamp met vsa?
Een SR/RT 35w flood geef net zo veel warmte als een 80w kwikdamplampen. Een 50w SR/RT geeft net zo veel af als een 100w kwikdamp Solar raptor. Een SR/RT 70w spot geeft net zo veel af als een 160w kwikdamplampen. Alleen verspreid de warmte iets meer bij de kwikdamp lampen. Onder de spot zijn de temperaturen gelijk. Je kan dus een hoop energie bresparen door een HQI lamp te kopen. Daarnaast is Een HQI lamp veel stabieler, zwakt minder snel af, de kleur is mooier en gaat minder snel stuk.

Het verschil tussen Solar Raptor en Reptech?
Solar Raptor heeft een mooi natuurlijk wit licht, Reptech heeft een meer geel licht. Qua uv maakt het niet veel uit. Ze hebben niet de zelfde afgifte, maar als je je aan de aanbevolen afstanden houd (waar ik nog op terug kom later), dan geven beide lampen de juiste uv af. De 100w Reptech geeft momenteel wat minder warmte af dan de 100w Solar Raptor, maar hier word aan gewerkt. Het is dus net waar jij je geld aan wilt uit geven en wat jij mooier vindt. Wij persoonlijk vinden dat dieren mooier uit komen onder een Solar Raptor door de natuurlijke licht kleur. Dit is ook wat wij in onze kwekerij gebruiken.

Afstand tussen lamp en dier?
Dit is extreem belangrijk! Meet dit dus altijd goed uit. Een lamp + fitting is ongeveer 16/17cm lang.
Een uvi (UV Index kracht van al het uv) die heel veel hoger is dan 11 is niet aan te raden. Hoe hoger de uvi, hoe meer de kans is dat je dier verbrand. Net als wij mensen een rode huid krijgen, krijgen reptielen een zwarte huid. Meestal midden op de rug omdat dat het del is wat vol in de uv stralen ligt. Bij een uvi onder de 3 is er geen d3 synthese meer. Dus als je je dier boven de 7 uvi houd dan zal hij na 12 maanden nog redelijk effectief zijn. Doe je lager dan zal de uvi voor 12 maanden al onder de 3 komen en dan heeft de lamp geen effect meer. In het wild is de uvi meestal tussen de 6 en 11 soms zelfs 13. Met kameleons moet je iets voorzichtiger zijn en zou ik altijd ronde de 7 aan houden en niet heel veel hoger. Varanen, teju’s, baardagamen en leguanen kunnen wel weer een hele hoge uvi hebben. Die kunnen vaak makkelijk een uvi van 9 tot 12 hebben.

Hier een overzicht van aanbevolen afstanden:

Solar raptor 35w spot = 20cm = uvi 7,8
Solar raptor 35w flood = 25/30cm = uvi 12/8.5
Solar raptor 50w = 30/35cm = uvi 9.4/7.1
Solar raptor 70w spot = 25/30cm = uvi 10.8/8.4
Solar raptor 70w Flood = 40/45cm = uvi 8/7.2
Solar raptor 100w = 25/30cm (binnenkort uvi meting)
Solar raptor 160w = 50cm (binnenkort uvi meting)

Reptech 35w = 20/25cm = uvi 10,6/7.8 (binnenkort nieuwe sterkere versie)
Reptech 50w = 35/40cm = uvi 9.9/7.8
Reptech 70w = 40/45cm = uvi 11/8.4
Reptech 80w = 20/40cm (binnenkort uvi meting)
Reptech 100w = 35/40cm (binnenkort uvi meting)
Reptech 160w = 50cm (binnenkort uvi meting)

Met dank aan Arjan Kassenberg voor de actuele uvi metingen.

Welke wattage voor de juiste warmte?
De temperatuur is afhankelijk van; de omgevingstemperatuur, materiaal (glas of hout), een stelling of enkel terrarium, veel beluchting weinig beluchting en terrarium maat. We zullen even wat voorbeelden geven van terrarium afmetingen die we het meeste tegen komen.

75x50x50cm of 80x60x60cm (LxBxH)
een 35w spot of flood SR of 35w RT is hiervoor het meest geschikt.

100x50x50cm of 120x60x60cm (LxBxH)
Meestal raden wij met dit formaat een 50w hqi of 100w kwikdamp aan. Dan haal je meestal een temperatuur rond de 45 graden. (let wel dat de reptech 100w iets kouder is dan de Solar raptor variant, hier wordt aan gewerkt) Eventueel kan je met een extra warmte lampen je de algehele temperatuur wat omhoog krijgen. Dan gaat het onder de uv lamp ook omhoog in temperatuur. Hoe dichter de lamp op de uv lamp hangt, hoe meer effect het op de warmte onder de uv lamp heeft.
In stellingen boven elkaar zeker als het van hout is is vaak een 35w ook al voldoende om de juiste temperatuur te halen. Houd er wel rekening mee dat varaantjes vaak wel 60 graden onder de spot mogen hebben. Baardagamen minimaal 45 graden tot ook zelfs 60 graden. De meeste andere hagedissen minimaal 45 graden op wat kameleons na.

140x50x50cm of 150x60x60cm (LxBxH)
Voor dit formaat kan je het beste een 70w spot SR of 70w Reptech nemen. Let op de aanbevolen afstand. De reptech moet vrij ver af. Dat lukt niet als het terrarium maar 50cm hoog is. Houd ook rekening met bodembedekking. Het is verstandig halverwege of aan de andere kant ook wat warmte lampjes van lage wattage te hangen zodat niet een te koude hoek krijgt. Bij meeste dieren moet dit wel boven de 25 graden zijn. En onder de spot 45 graden meestal. Meet dit altijd even na.

100x50x100cm (LxBxH) of groter..
Bij dit soort formaten kom je altijd uit op 70w spot of flood van Solar Raptor, 70w reptech of de 160w Solar Raptor of reptech. Wij hebben zelf de voorkeur naar 70w Flood. Deze geeft erg mooi en breed licht en verlicht een heel groot deel van je terrarium. Wij gebruiken ze 2 op een rij voor onze (salvator) water varanen. Onder de 2 spots is het 55/60 graden. Deze verblijven zijn gemiddeld 150x150x300/350cm (LxBxH) met bijna een meter bodembedekking. Daaronder en onder de waterbak zit vloerverwarming die het hele verblijf dag en nacht op 28/30C houd. Dit kan ook met warmte stralers en warmte matten. Maar dit kost erg veel energie. Een radiator aan de muur is ook een optie.

Temperaturen in je terrarium

Elk jaar rond de winter lezen we enorm veel over hagedissen met verstoppingen en hagedissen die opeens niet meer willen eten. Wij willen, daarom mensen even waarschuwen. In de winter gaan de temperaturen in veel huizen wat omlaag. Hierdoor dus ook in de terraria. De meeste hagedissen hebben normaal toch wel een omgevingstemperatuur overdag van 25/30 graden nodig en een basking temperatuur onder de uv lamp van 45 graden en sommige zelfs 60 graden. Veel mensen komen met hun uv lamp net tot de 35 graden. Met als gevolg dat een dier zich niet genoeg kan opwarmen en het verteringsproces stopt. De voeding in de buik klontert aan elkaar en word kei hard. Tegen die tijd dat jij het bij he dier merkt ben je vaak al veel te laat om je dier nog te reden. Vergeet ook niet dat met een te lage temperatuur basking spot de D3 synthese ook minimaal is. Hoe goed je uv lamp ook is. Je hagedis moet en bepaalde lichaamstemperatuur hebben voor een effectieve D3 synthese.
Vergeet ook je nacht temperaturen niet. Zeker bij dieren uit Indonesië en die hoek mag de lucht temperatuur nauwelijks tot niet dalen in de nacht. 18 graden wat vaak gezegd word is helemaal niet goed voor veel soorten. Als ze zo heftig afkoelen kunnen ze overdag vaak niet snel genoeg opwarmen en krijg je het zelfde effect. Ik hoop dat mensen dit serieus nemen en eens goed gaan meten in hun terraria.

Houd er rekening mee dat dit voor de meeste hagedissen zo geld. Er zijn uitzonderingen zoals berg kameleons die wel afkoeling nodig hebben in de nacht.

Een leuke app om te downloaden op je tablet of telefoon is MeteoEarth. Via deze app kan je goed zien wat dag en nacht temperaturen zijn in bepaalde gebieden.

(Bron: Qualityreptiles.nl, geschreven door Renske Loogman en Arjan Kassenberg)

D3 synthese, wat is het eigenlijk? 

Laten we beginnen met het woord synthese. Synthese is ongelijken soorten samenvoegen om iets nieuws te verkrijgen. Bij planten en bomen kennen we fotosynthese waar kooldioxide en water door middel van zonlicht worden omgezet in suiker en zuurstof. 

Bij baardjes werkt het net even anders omdat baardagamen iets gecompliceerder in elkaar zitten als een blad van een boom of plant, maar bij baardjes speelt een van de ongelijke soorten ( zonlicht) ook een belangrijke rol. Met name het uv licht en het infrarood (warmte) licht uit het zonlicht. En met lampen kunnen we zon bijna perfect nabootsen in ons terrarium. Maar hoe werkt de synthese bij onze diertjes dan? 

Het uvb licht in ons terrarium is het begin. Dit licht zet in de huid cholesterol (PRO vitamine D) om in PRE vitamine D. Als we daar warmte aan toe voegen dan word opeens de pre vitamine D weer omgezet in vitamine D3. Even ter herinnering. Synthese is samenvoegen van ongelijke soorten. In dit geval uv licht, pro vitamine D en warmte. De vitamine D3 die we nu hebben zijn nog steeds nutteloos maar ze worden in het bloedplasma opgeslagen en met de bloedsomloop door het hele lichaam getransporteerd. 

Zodra de d3 de lever bereikt dan komt de volgende stap. Dan word het D3 alweer omgezet, maar nu word het Calcidol. Calcidol komt weer in de bloedbaan terecht op weg naar de nieren. In de nieren vind de laatste stap plaats. Daar word calcidol omgezet in calcitrol, en calcitrol is de actieve vorm van vitamine D. Deze actieve vorm zorgt voor de opname van Calcium en fosfaat vanuit de darmen onder invloed van het hormoon pht, dit hormoon houd de calcium spiegel stabiel. 

D3 uit een potje gaat rechtstreeks de spijsvertering in, en dan zie je welke stappen het D3 dan mist om echt effectief te zijn.

Translate »