Genetica

Genetica is een heel interessant iets. Er zijn zoveel mogelijkheden en veel beginners maken helaas de fout om zich niet goed in te lezen. Vandaar dat ik deze tekst even helemaal richt op de soorten genetica en de do’s and don’ts. Je hebt Recessief en Co dominant. Een bekend voorbeeld van Recessief is Hypomelanisme en Translucent. Maar ook Witblits, zero en recessieve leatherback behoort tot deze categorie. Co- Dominant zijn genen die kunnen
worden overgedragen als 1 ouder het gen heeft. Bijvoorbeeld Leatherback en Dunner.

Hypo

Hypomelanisme betekend een vermindering van zwart pigment. (Hypo betekend minder en melanistisch betekend pigment) Er is wel productie van zwart pigment, alleen bij het transport gaat het mis, waardoor hij uiterlijk lichter is dan een “normale” baardagaam. Maar wat is nu een echte hypo? Deze zijn te herkennen aan hun witte nagels, aan elke teen een witte nagel dus, dat zijn 100% echte hypo’s. Zit er een zwarte nagel aan een teentje dan mag je niet spreken over een hypo maar heb je een “gewone” lichte baardagaam. Buiten de witte
nagels hebben ze vaak ook nog lichtere schouderpads. 

Deze zijn normaal zwart en bij hypo’ s zijn ze vaak blauw/grijs van kleur. Waarom is een baardagaam Hypo melanistisch? Hypomelanisme wordt veroorzaakt doordat er iets niet goed gaat in de melanineproductie (pigment) of transport hiervan naar de pigmentcellen(melanoforen). Een baardagaam kan echter ook heterozygoot voor Hypo zijn (afgekort: Het. Hypo). Dit betekend dat de baardagaam drager is van het Hypo Gen, maar uiterlijk “normaal” is, dus geen witte nagels heeft, donkerder gepigmenteerd is dan de Hypo en vaak zwarte schouderpads heeft. De reden dat deze dieren ook interessant zijn, komt doordat ze het Hypo Gen bij zich dragen en tevens zijn de Het. voor Hypo’s toch weer wat lichter gekleurd dan de
“normaal gekleurde” baardagamen, waardoor de kleuren vaak wat beter uitkomen. Zodra je dit dier kruist met een 100% Hypo zul je altijd een bepaald percentage Hypo’s krijgen, en de rest (dus zonder het uiterlijk van een Hypo) is dan weer drager van het Hypo Gen (HET voor Hypo dus). Dit gaat ook op voor alle recessieve genen. Zoals Trans, Witblits, zero enzovoort.

Een Hypo (Citrus) Baardagaam. Je kunt duidelijk de witte nagels en blauwe schouderpads zien. 

 

Translucent

Dit zijn ook weer dieren die duidelijk herkenbaar zijn door een genetische fout, ze hebben hele stukken doorzichtige (transparante) huid. Met name de kleine dieren hebben dit extreem, naar mate ze ouder worden wordt de huid wat dikker, maar kan je het nog steeds goed zien. De Gen fout wordt bij deze dieren veroorzaakt door het missen van het witte pigment. De irridoforen* en leucoforen** missen, dus het witte pigment en laten zo het licht
door en maakt ze zichtbaar “doorzichtig”.

*iridoforen: cellen die licht reflecteren met behulp van kristallijne platen.
** leucoforen: witte huidcellen. 

Translucent, geen wit pigment te zien en het dier heeft donker/zwarte ogen. 

Hypotrans

Dit spreekt eigenlijk al vanzelf. Een hypotrans heeft zowel de Hypo gen als de Translucent gen. Dit is door selectief kweken tot stand gekomen. Bijvoorbeeld een verparing van Hypo het trans x Hypo het trans zorgt er voor dat 50% van het nest Hypotrans wordt. De rest van het nest is Hypo 66,6% het trans.

Hypotrans Dunner

Leatherback en Silkback

Zowel de Leatherback en de Silkback zijn een genetische afwijking. De rug van een Leatherback baardagaam is glad en voelt aan als “leer”, vandaar de naam Leatherback. Er zijn een hele boel verschillende soorten van Leatherback op de markt. Zo heb je de American Smoothie en de Italian Leatherback. Silkbacks zijn in mijn ogen pure dierenmishandeling. Bij deze dieren is namelijk Leatherback x Leatherback verpaard. Dit zorgt er voor dat de huid nog kwetsbaarder word dan bij een leatherback. De huid voelt ontzettend zacht aan en hebben niet meer de kenmerkende stekels die de baardagaam zo herkenbaar maakt.

Bij een Leatherback met een co-dominant gen werkt het eigenlijk heel simpel. Je hebt 1 Leatherback nodig om de eigenschappen door te geven. Wanneer je dus een Leatherback kruist met een “normale” baardagaam, zal ongeveer 50% van de nakweek Leatherback zijn en 50% normaal. Wanneer je 2 Leatherbacks kruist, ontstaat er een mutatie die Silkback genoemd wordt. Dit is een soort supergen van de leatherback (de afwijking wordt dus dubbel versterkt).

Hypo Leatherback

USA Smoothie (Recessieve leatherback) en Micro scale

De USA Smoothie is ontstaan in Amerika. Dat is de recessieve vorm van Leatherback. Deze gen werkt dus hetzelfde als Hypo, Trans, Zero, Witblits enzovoort. Deze is totaal los van de codominante ontstaan. Tegenwoordig noemen ze de USA smoothie dus een recessieve leatherback. Om een Micro scale te krijgen is het nodig om een Co- dominante Italian leatherback met een Recessieve (USA smoothie) te verparen. Bij een Micro scale zijn de schubben nog eens gehalveerd in grootte en nog fijner in opbouw als bij een normale leatherback. Tegenwoordig zie je ze niet veel meer in Nederland, omdat er haast geen vraag meer naar is. Wat ontzettend jammer is, want het is een heel interessant gen.

Dunner

Dunner is een vrij nieuwe gen die ontdekt is door Dragons Den herp in Amerika. Behalve dat dunners opvallen door hun patroon hebben ze ook een andere bijzonderheid. Namelijk dat de stekels van een dunner niet in dezelfde richting groeien als bij een normale baardagaam. Dit is het beste te zien op de buik en aan de baard.
Ook hebben ze vaak aanzienlijk grotere poten dan een normaal dier. Vaak ook een bredere staart basis.

Dunner

Witblits/Zero/Wero

Witblits, Zero en Wero zijn de nieuwst genen op de markt. Witblits vindt zijn oorsprong in Zuid-Afrika. Wie de eerste Zero gekweekt heeft is bij mij niet bekend. Witblits is een geheel patroonloze baardagaam. Kenmerken zijn de schouderpads die geen kleur hebben. Witblitsen
hebben over het algemeen een beetje een creme kleurige gloed. Nu tegenwoordig slagen mensen er in om er kleur in te kweken. Wat resulteert in prachtige gekleurde witblitsen. Zero daarentegen is ook helemaal patroonloos maar daarnaast ook volkomen kleurloos. Wero is de allernieuwste morph. Het is een kruising van een Zero en een Witblits. Uiterlijk lijken ze op een Zero en een witblits in 1.

Zero (Hypo Dunner)

Albinisme

Albinisme is het aangeboren ontbreken van het pigment melamine in de huid wat resulteert in een gedeeltelijk of geheel witte huid en rode ogen.
Albino’s komen bij andere diersoorten vrij regelmatig voor, perfect herkenbaar aan de rode ogen. (Een wit dier met zwarte ogen en/of zwarte nagels is dus geen albino !) Albinisme is een genetische afwijking welke tot op heden ontstaan is uit ouders, die allebei heterozygoot voor albino zijn. Veel is er niet over bekend, aangezien het sporadisch voorkomt.
Bestaan ze wel ? Ja, er zijn foto’s van, echter is het niemand tot op heden gelukt om de dieren op te kweken ouder dan 6 à 8 weken. Sommige mensen noemen het daarom de fatale genetica.

….

Ik wil graag even toevoegen dat het niet verstandig is om sommige genetica met elkaar te verparen. Zo raad ik het af om Recessieve genen met elkaar te kweken. Bijv. Trans x Trans en Witblits x Witblits. Hypo is het enige recessieve gen wat sterk genoeg is om zelfs in de natuur te overleven. Dus hypo met hypo is geen enkel probleem. De rest is allemaal nog te zwak om dit te doen. 

Witblits en Zero is zelfs het verstandigste om alleen maar Het x Het verparingen mee te doen. Helaas houden veel kwekers hier geen rekening mee omdat hier geen geld mee valt te verdienen. Bij Het x het verparingen komen er namelijk maar weinig visuele dieren uit en de rest van dat nest is dan 66,6% possible Het (Witblits/Zero/Hypo). 

(Ongeveer 33,3% van het nest is Visueel, 33,3% zal het gen Bij zich hebben en de andere 33,3% zal geen Gen bij zich dragen) Dit valt niet aan de buitenkant te zien dus noem je dit 66,6% possible Het. Je hebt dus bij aanschaf van bijvoorbeeld een Hypo 66,6% possible het Trans, 66,6% kans dat deze het Trans Gen draagt.

Translate »