De Kweek

Als een baardagaam ongeveer 6-8 maanden oud is, is het geslachtsrijp. Een man is dan al klaar voor de kweek maar voordat een vrouw daar klaar voor is, is meestal pas rond de leeftijd van 1 tot anderhalf. Ik hou een minimaal gewicht aan van 350 tot 400 gram voordat ze kunnen paren. Dit omdat ze dan genoeg vetreserves heeft opgebouwd. De paartijd begint meestal na de winterrust. 

De paring gaat vaak gepaard met veel agressie voordat de daad eindelijk begint. Als de man eenmaal de nek heeft vastgepakt van de vrouw probeert hij zijn staart eronder te krijgen en als dat lukt blijven ze meestal een paar minuten zo liggen. De man gaat in een soort trans tijdens de paring en als hij klaar is laat hij los. Dan is de paring gelukt. 

Geslaagde paring. Je ziet duidelijk de hemipenis van de man. 

Meestal na 3-4 weken gaat de vrouw eieren leggen. Hier gaat een boel gegraaf aan vooraf. Als ze eindelijk een goede plek heeft gevonden kan ze beginnen aan de leg. Het zand moet vochtig zijn. Meestal als ze begint met graven leggen ze diezelfde week nog eitjes is onze ervaring. 

Meestal wordt er in een legsel tussen de 15 en 30 eieren gelegd. Maar van 1 x paren kunnen ze tot wel 4 x eieren leggen. Het is heel belangrijk de vrouw met rust te laten totdat ze helemaal klaar is met het begraven van de eieren. Anders kan ze het niet afsluiten. Je moet de eieren binnen 24 uur uit het terrarium halen en in de broedstoof zetten.

Kijk uit dat je de eitjes niet draait als ze in de broedstoof liggen! De embryo kan los raken en dan gaat het kleintje in het ei dood. 

Ei die al 48 dagen in de broedstoof ligt. Je ziet duidelijk de staart. 

De eieren kunt u in een klein bakje doen. Vul dit met vermuculite en maak het vochtig. Op elke gram vermuculite doe ik 1 gram water. Na een dag of 3 kunt u zien of de eieren bevrucht zijn. Dit kun je doen door er een lampje op te schijnen. Zie je adertjes, dan zijn ze bevrucht. Meestal zijn de onbevruchte eieren ook heel gelig en niet mooi wit. 

Na ongeveer 50 tot 80 dagen komen de eitjes uit. Het kan helaas ook langer duren. Tot wel 100 dagen! Als de eieren bijna uitkomen kunnen ze in gaan deuken en zweten. Dan komen er kleine druppeltjes op. Ingedeukte eieren kunnen ook duiden op vocht tekort dus hou dit goed in de gaten.

Zwetende eieren. De kleine druppeltjes beteken dat de eieren bijna klaar zijn om uit te komen. Duurt nu niet lang meer!

Als een baardagaam geboren word is het heel klein. Maar zo’n 10 cm met staart. Als het jong goed actief is en de dooierzak er niet meer aan zit kunt u hem in het terrarium doen. Ik laat ze er vaak nog even inzitten zodat ze over de eieren gaan lopen. Dit schijnt te helpen om de eieren allemaal goed uit te laten komen. De meeste jongen worden in de nacht geboren. Zorg dat het terrarium niet te groot is. Ze moeten dan te veel rennen om te eten en kunnen dan te uitgeput raken. Zorg ervoor dat er geen krekels achter blijven in het terrarium. Ik voer zelf kleine dubia’s en buffalowormen aan mijn nakweek. Deze zijn niet te snel en kunnen geen schade aanrichten als ze achter blijven in het terrarium. Na een dag of 2 gaan de kleintjes pas eten. 

Baardagaam die uit het ei komt. 

Jonge baardagamen hebben ook goede uv verlichting nodig en de benodigde vitamines en mineralen. 

Jongen mogen ons huis verlaten vanaf het moment dat ze 8 weken oud zijn of iets eerder als we de indruk hebben dat het diertje het ontzettend goed doet.

Dit is noodzakelijk omdat de eerste weken de baardjes erg kwetsbaar zijn en snel kunnen overlijden. Dit bijvoorbeeld door het vervellen. De eerste en 2e keer is best een hele klus voor het baardje. In deze periode kunnen de dieren makkelijk overlijden omdat ze niet goed door de vervelling komen. Door voldoende vitaminen te geven en een lekker handwarm badje kan het baardje geholpen worden met vervellen. 

Hou er rekening mee dat sinds 2014 de Besluit Houders voor Dieren actief is. Dit houdt in dat iedereen die bedrijfsmatig bezig is met reptielen (Dit ben je al als je niet aan vrienden en familie verkoopt, dus heb je een paar keer een nestje en verkoop je dit via marktplaats ben je al bedrijfsmatig bezig). 
Je moet met succes de curses hebben afgerond om te mogen kweken dus. 

Sinds begin 2020 zijn wij in het bezit van de vakbekwaamheid. 

Heb je nog verdere vragen? Stuur gerust een berichtje.

Translate »