Caresheet

Deze lieve diertjes komen uit Australië maar zijn nu ontzettend makkelijk overal te verkrijgen, aangezien ze zo ontzettend makkelijk te kweken zijn in gevangenschap. Baardagamen zijn fantastische huisdieren voor beginners maar ook voor de ervaren hobbyist. Omdat ze zo zachtaardig zijn en de grootte van het dier nogal meevalt (Maximaal tussen de 55-60 cm) zijn ze ontzettend populair geworden de afgelopen jaren. Dit artikel zal je van de benodigde informatie voorzien die je nodig hebt om deze leuke hobby te starten. Alhoewel baardagamen geen knuffeldieren zijn en ze 99% van de tijd in hun terrarium moeten doorbrengen. Even uit het terrarium halen is niet erg maar een minuut of 5 en niet langer.

Je baardje kiezen

Als je besluit een baardagaam te kopen, doe dit dan alsjeblieft van een goede hobbykweker en niet in de meeste reptielen winkels. (Er zijn uitzonderingen!) Waar je vooral op moet letten is dat het baardje goed alert is en actief. Je wilt geen baardje wat zijn hoofd niet kan optillen of er ziek uitziet. Als je op het terrarium afloopt moet het beestje jou in de gaten hebben en je aankijken met goede open en alerte ogen. Kijk hem of haar ook goed na op wondjes, verbrandingen, uitwendige parasieten en allerlei misvormingen. Vaak als een baardje kromme beentjes heeft of uitpuilende oogjes lijdt het dier aan Rachitis. Dit is een vreselijke bot ziekte en is niet meer te genezen. Sommige baardjes missen een teentje of een stukje staart. Hier hebben ze geen last van. Komt meestal door een broer/zus die te enthousiast was met eten. Kijk wel goed of het wondje hier van goed genezen is en niet ontstoken. Kijk ook goed naar de grootte van het beestje, ik raad aan om ze vanaf een leeftijd van minimaal 8 weken te kopen met een lengte van ongeveer 20 cm. Baby baardjes kunnen zeer gevoelig zijn en het is makkelijker om voor een iets groter baardje te zorgen.

Het terrarium

Jonge baardagamen kunnen in een terrarium van 80x50x50 gehuisvest worden maar ik raad aan gelijk een terrarium van minimaal 100x50x50 aan te schaffen. Liefst nog groter. Voor 2 baardjes raad ik echt een terrarium van 150x50x50 aan. En hou dan geen mannetje en vrouwtje maar bijv. 2 vrouwtjes bij elkaar. Een koppeltje koop je vaak ook uit hetzelfde nest en die gaan geheid paren als de man geslachtsrijp is, dit is vaak veel eerder dan dat de vrouw er klaar voor is. Dit kan stress veroorzaken en zware verwondingen wat kan eindigen in de dood. 2 vrouwtjes kan ook fout gaan. Het is op eigen risico om dit te doen. Het terrarium moet voldoende ventilatie hebben dus let hierop bij het aanschaffen of zelf bouwen. 

Verlichting

Baardagamen hebben een vol spectrum aan verlichting nodig. De lampen dienen 12-14 uur per dag te branden. Het liefst op een tijdschakelaar dat ze een vast ritme hebben. In mijn terraria gebruik ik HID-lampen van Solar raptor of t5 verlichting van Arcadia (12 of 14%), deze icm met een warmtespot. HID-lampen zijn 2 in 1 lampen die zowel licht als UV afgeven. Deze 2 zijn in mijn ogen de enige goede uv lampen voor baardagamen. Deze lampen stimuleren natuurlijk gedrag, paringsgedrag en eetlust. Verder zorgt de juiste warmte voor een goede stoelgang en zal je baardje amper verstopt raken. Kijk ook even naar de pagina: Uv Lampen. Deze is te vinden in het menu.

Temperaturen

De juiste temperaturen in je bak zijn ongeveer 45-50 graden in de hotspot en in het koele gedeelte van het terrarium mag het niet warmer worden als 30 graden, 26-28 graden is netjes. Welke lamp het beste is voor jouw terrarium ligt aan het formaat van je bak. Stuur mij gerust een berichtje als je hier vragen over hebt.

Substraat

In het terrarium raad ik gewoon normaal speelzand of schelpenzand (Wel de fijnere variant) aan. Reptielenwinkels verkopen vaak woestijnzand, maar dit is gewoon heel duur rivierzand met een kleurtje erin. Voor baby baardagamen raad ik krantenpapier of vinyl aan, dit omdat het veel hygiënischer is en makkelijker schoon te maken. Aangezien een babytje nog aardig veel poept. Hou er rekening mee dat als je verkeerde vitamines en mineralen gebruikt in combinatie met de verkeerde lampen ze door een mineralen tekort zand kunnen gaan eten. Dit omdat in Australië de grond vol zit met mineralen en de baardjes dit instinct nog steeds hebben.

Gebruik nooit houtsnippers in je terrarium! Als ze dit binnen krijgen kunnen ze hier aan dood gaan omdat het niet te verteren is en ze aan een verstopping kunnen overlijden. Ik heb dit met allerlei reptielen zien gebeuren dus blijf er alsjeblieft uit de buurt!

Andere bodembedekkingen zoals bijv. Corbo is opzich wel geschikt maar mijn ervaring hiermee is niet goed. De dieren houden ontzettend van graven en dat doen ze om af te koelen. Corbo neemt heel snel de omgevingstemperatuur over waardoor de dieren niet voldoende kunnen afkoelen.

Voedsel en dieet 

Baardagamen zijn omnivoren, wat betekent dat ze zowel dierlijk als plantaardig voedsel eten. Als het eten groter is dan de afstand tussen zijn ogen kan dit verstoppingen veroorzaken, dit gaat meestal alleen op als ze klein zijn. Volwassen baardjes kunnen in principe alle maten insecten enz. eten. Baby en juveniele baardjes moeten minimaal 1 keer per dag voedsel worden aangeboden. Bied zo veel als uw baardje zal eten in een 5 minuten tijdsbestek. Wanneer uw baardje stopt met eten, stop dan met het aanbieden. Jonge baardagamen zullen ongeveer 20-30 kleine krekels per dag eten. Uw baardje moet ook dagelijks verse groente worden aangeboden. Besproeien van de groentes met water zal helpen om het wat langer goed te houden en zal gelijk uw baardje van hydratatie verzorgen. 

Sub-adult tot volwassen baardjes hoeven slechts 2 tot 4 keer per week voedseldieren worden aangeboden. Samen met verse groentes iedere dag. Zodra ze deze leeftijd hebben kun je ze allerlei insecten aanbieden zoals: Sprinkhanen, kakkerlakken, wasmotlarven , zijderupsen. Voer je baardje geen insecten die je gevangen hebt in de tuin! Deze kunnen nare parasieten bij zich dragen en bespoten planten hebben gegeten. Al het voedsel moet worden aangeboden met vitamines en mineralen. Zelf gebruik ik Miner all outdoor van Sticky tongue farm. Dit is zonder d3. Dit zijn de mineralen (calcium) en voor vitamines gebruik ik Reptivite zonder d3. Deze 2 raad ik ook aan, ik heb hier zeer goede ervaringen mee. De miner all outdoor geef ik 5 tot 7 keer per week over de voedseldieren en de reptivite 1 keer in de 2 a 3 weken. 

Als je baardje een voedseldiertje niet heeft opgegeten verwijder deze dan uit het terrarium voordat de lichten uitgaan! Deze kunnen gaan eten aan je baardje en voor lelijke wondjes zorgen! 

Er is een grote verscheidenheid van groente die beschikbaar zijn die goed zijn voor uw baardje. Paardenbloem, Andijvie, paksoi, witlof en tomaat behoren tot de gemakkelijkst te vinden en de beste om te gebruiken. Gewone sla zou ik vermeiden. Hier zit weinig voedingswaarde aan en veel te veel vocht wat weer kan zorgen voor diarree. Spinazie en kool moeten niet standaard op het menu staan, hier zit te veel oxaalzuur in en zal er voor zorgen dat het calcium zich niet bind in het lichaam. Eens in de zoveel tijd mag dit best gegeven worden. 

Het is aan te raden minimaal 1x per jaar, het liefst 2x per jaar en na aanschaf, een baardagaam te laten controleren op parasieten. Dit doe je door met de ontlasting naar de reptielenarts te gaan. Deze kunnen onder de microscoop kijken of er sprake is van een uitbraak. Let wel, reptielen dragen 9/10 keer al parasieten bij zich. Bij bijv. stress of veranderingen kunnen de parasieten de overhand krijgen. Wij geven hierom ook geen garantie wat betreft parasieten. Na aanschaf van een puppy of kitten ga je toch ook langs een dierenarts om hem te controleren? 

Water

Veel mensen zetten een schaaltje met water in hun terrarium. Ik raad dit af. Als je je baardagaam 1 keer per week in bad doet en voldoende groentes aanbiedt zal hij aan zijn vocht komen. Een waterkommetje in het terrarium is gewoon een poel met bacteriën. Kleine baardjes kunnen hierin zelfs verdrinken.

Hygiene 

Was je handen voordat je met je baardje in contact komt. Hygiene is heel belangrijk als het over reptielen gaat. Heb je meerdere baardagamen was dan telkens tussen door je handen met hanteren. Zo voorkom je een eventuele uitbraak van parasieten. Want vaak als 1 baardje het heeft, dan heeft de rest het ook. Was ook goed je handen na het hanteren, want baardagamen kunnen de ziekte Salmonella bij zich dragen. Het is een zeer kleine kans dat je dit oploopt maar er zijn gevallen geweest dat het overgedragen is door een reptiel.

Tot slot

Alvorens u beslist over het kopen van een baardagaam moet je je een paar dingen afvragen. 

1. Is er een goede reptielenarts in de buurt als er evt. iets aan de hand is? Je moet altijd een mestonderzoek laten doen. Ik raad het zeker aan om dit minimaal 2 keer per jaar te doen. 
2. Kun je de voeding, zorg en terrarium betalen? Baardjes eten alsof hun leven ervan afhangt dus voedsel is een zeer dure uitgave voor deze diertjes. UV-lampen kosten je minimaal 40 euro per jaar. (Per terrarium) En de hoeveelheid aan wattage van de lamp kun je omrekenen in euro’s per jaar. Dus bijv een HID-lamp van 70 watt kost je dus ook 70 euro. En laten we vooral de dierenarts niet vergeten. Een mestonderzoek kost gemiddeld 25 euro per baardje. Dan nog niet te spreken over de medicijnen die ze evt. krijgen.

U bent verantwoordelijk voor het leven van uw huisdieren. Als ze ziek zijn breng je ze naar een reptielenarts. Als ze honger hebben geef je ze te eten. Dierenmishandeling is een misdrijf in vele landen en dit moet je niet vergeten! 

Translate »