Caresheet

Bron: ReptilesTwente

Een van de meest schattige bodemgekko soorten is toch wel de luipaardgekko. Dit is een van de meest gehouden soort in de hobby. Ze zijn zeer makkelijk om mee te beginnen als je goed op voorbereid bent. Ze komen voor in diverse kleuren en dat maakt ze ook zeer mooi.

Gedrag

De luipaardgekko is een nachtactieve bodemgekko die voorkomt in de steppe. Overdag schuilen ze in holen en in de avond worden ze actief en gaan ze op jacht naar insecten.

Grote

Luipaardgekkos worden tussen de 20 a 25 centimeter. Mannetjes zijn over het algemeen wat groter dan vrouwen.

Herkomst

De Luipaardgekko komt oorspronkelijk uit steppe gebieden in Afghanistan, Iran, India en Pakistan.

Habitat

Zoals hierboven al beschreven staat komen ze voor in steppe gebieden. Halfdroge steenachtige gebieden.

Verzorging

De verzorging van de luipaardgekko valt best mee. Elke week zul je het terrarium even moeten zeven op ontlasting. Het vochtgrotje moet gecontroleerd worden of die nog vochtig is. Dit hebben ze nodig om goed te kunnen vervellen.

Huisvesting

De meeste gebruikte manier om ze te huisvesten is in mooi aangekleed terrarium.
Zo creëer je een stukje natuurlijke habitat na. Voor de dieren is het fijn om in de juiste omstandigheden te leven en natuurlijk is het leuk om aan anderen je pronkstuk te kunnen laten zien. Voor 1 luipaardgekko zou ik kiezen voor een 80x50x50 mocht je er meer willen houden in 1 bak kan je gaan voor 100x50x50 ,maar hoe groter hoe beter zo kan je ook meer schuilmogelijkheden in creëren. 2 schuilplaatsen per dier moet je hanteren. Ook is het van belang om een vochtig grotje toe te voegen mochten ze vervellen dan kunnen ze hier mooi in liggen. Je kan er ook voor kiezen om een 3D achterwand te maken dan hebben ze nog meer oppervlakte om te gebruiken.Voor de bodembedekking gebruiken wij zelf leemzand maar
je kan ook speelzand gebruiken. De aankleding kan je doen door middel van nep plantjes te plaatsen en wat hout zoals kurk.

Het terrarium kan je op 2 manieren verwarmen doormiddel van warmtelampen en warmtematten. Als je met een warmtemat gaat werken heb je hier ook een thermostaat voor nodig.

Op de thermostaat kies je de gewenste temperatuur dat hij moet afgeven.
Het terrarium moet een “warme” en een “koele” kant hebben.Aan de warme kant zou het onder de lamp zo’n 32/34c moeten zijn, aan de koele kant zo’n 24/26c. Je hangt aan de warme kant de warmtelamp aan de koude kant zou je een led lamp kunnen hangen.

De lampen branden 12 uur lang.
Hiermee creëer je een dag en nacht ritme voor ze. De luipaardgekko is een nacht actief dier, dat wil zeggen dat hij dus geen UV nodig heeft. ‘s Nachts buikwarmte aanbieden helpt om zijn eten te verteren. Dit kan je bereiken door een leisteen onder de warmtelamp te plaatsen.
Die neemt de warmte van de lamp op en zal ‘s avonds nog een tijdje warmte afgeven.
Beter is het om een warmtematje onder je terrarium te plaatsen dat je d.m.v. een timer ‘s nachts kunt aanzetten. De temperatuur in je terrarium is ook afhankelijk van de temperatuur in de kamer waar hij staat, dus je zal in de koelere periodes een sterkere lamp nodig hebben dan in de zomermaanden. Van belang is dus aan allebei de kanten een de temperatuur te controleren en dit regelmatig te blijven doen

Mocht je meerdere luipaardgekko’s gaan houden zou ik aanraden om dames te nemen. Als je geen intensie hebt om ermee te kweken. Er komt nogal wat bij kijken namelijk. Het liefste de man apart.

Voeding

Luipaardgekkos zijn insectivoren. Dit betekend dat hun dieet voornamelijk bestaat uit insecten. Van krekels tot dubias (kakkerlakken) en van meelwormen tot sprinkhanen.
Probeer ze zo veel mogelijk gevrarieerd te voeren. Belangrijk is om bij jonge dieren 2x per week de dieren te poederen met calcium zonder D3, en 2x per week met calcium met D3.
Bij volwassen dieren volstaat 2x per week poederen met calcium met D3, maar dan moet
er wel een flessendopje of schaaltje calcium zonder D3 in het terrarium hebben staan. Volwassen gekko’s voer je zo’n 3x per week. Pas wel op met krekels, die kunnen als ze overblijven je slapende gekko’s storen, en ook behoorlijk wat schade aanbrengen aan je achterwand als ze een gaatje vinden. Sprinkhanen kan je gerust in het terrarium laten zitten. Je dient je voedseldieren ook goed te verzorgen dat wil zeggen, goed groente/fruit en ook vocht aanbieden. Zo gaan je voedseldieren langer mee, en ze bevatten meer voedingswaarde, wat weer goed is voor je gekko. Let goed op of je voedseldieren niet te groot zijn voor je gekko. Een dubia mag bv niet breder zijn dan de kop van de gekko. Het beste is om de afstand tussen de ogen van de gekko aan te houden als “maattabel’’.

Ben je na het lezen van deze caresheet geïnteresseerd geraakt in de Luipaardgekko?
Maar heb je nog vragen? Stel ze dan gerust via onze website of mail ons. Volg onze pagina om op te hoogte te blijven van ons aanbod en nieuws.

Translate »