Caresheet

Bron: Wimpergekko.nl

Algemene informatie

De wimpergekko is een hagedissensoort die afkomstig is van de oostelijke eilanden van Nieuw-Caledonië, een eilandengroep ten westen van Fiji en ten oosten van Australië. Voor een Lange tijd werd gedacht dat deze gekko soort was uitgestorven. In 1994 werd deze soort echter herontdekt. Sinds deze herontdekking is de soort in de reptielen hobby zeer populair geworden en met veel succes veelvuldig na gekweekt in gevangenschap. Deze succesvolle resultaten hebben zelfs gezorgd voor de redding van deze mooie gekko soort.

Het diertje is vernoemd naar de twee kammen met kleine stekeltjes boven de ogen. Deze kammen doen sterk denken aan wimpers, dit is dan ook waar de naam van is afgeleid. Daarnaast is de soort ook te herkennen aan de duidelijk zichtbare kammen met kleine stekeltjes aan weerszijden van de kop die over de hals doorlopen in een rugkam aan weerszijden van de rug.

Deze gekko soort komt voor in een zeer gevarieerd kleuren palet. De kleuren variëren van grijs tot groen, bruin en zelfs oranje en geel worden bij deze soort gezien. Het gedeelte tussen de kammen is nagenoeg altijd anders van kleur (in veel gevallen lichter maar niet altijd). De kop is in vergelijking tot het lichaam vrij groot en de staart is daarentegen vrij klein en slank. Wimpergekko’s bereiken over het algemeen een lichaamslengte van ongeveer twintig tot vijfentwintig centimeter lang.

De Wimpergekko is een nachtactieve soort gekko’s die pas bij het vallen van de schemering tevoorschijn komt en actief zal worden. Zoals veel gekko soorten kan ook deze soort tegen gladde verticale oppervlakten lopen. Ze maken daarbij gebruik van hechtlamellen onder de tenen aan iedere poot.

Wimpergekko’s kunnen met de juiste verzorging ongeveer vijftien jaar oud worden, maar er zijn gevallen bekend van exemplaren die rond de 25 jaar oud zijn geworden. Met de juiste verzorging heeft een u schitterend dier in huis dat zichzelf graag aan u zal laten zien en door het actieve karakter van de meeste exemplaren niet snel zal gaan vervelen.

Huisvesting

Bij het opzetten, inrichten en onderhouden van een terrarium komen heel wat zaken kijken. Zorg altijd ervoor dat er een compleet ingericht terrarium klaar staat als u een wimpergekko koopt. Kies een terrarium dat hoger is dan dat het breed is zodat de wimpergekko’s de ruimte hebben om te klimmen. Voor een koppel wimpergekko’s heeft u een terrarium nodig met een minimale afmeting van  40 x 40 x 70 centimeter, groter is echter voor volwassen dieren altijd beter. Zet het terrarium op een rustige plaats in huis en houd rekening met de zon, het verblijf mag niet in de volle zon voor een raam staan! Beweeg rustig in de buurt van het terrarium zodat de dieren niet te veel stress krijgen. Een slot op het terrarium kan handig zijn om te zorgen dat kinderen niet zonder toezicht bij de dieren kunnen komen, deze gekko’s kunnen namelijk tegen bijna alle opvlakten oplopen en zijn dus moeilijk te vangen als ze ontsnappen. Het verblijf moet goed geventileerd worden en tochtvrij zijn zodat er geen schimmel kan ontstaan en de dieren niet ziek worden van toch on broeiende ziektekiemen. Kies een terrarium met achterwand (of liever met alleen een open voorkant), dit voorkomt stress bij de dieren en verbeterd hun leef situatie. Zet ook nooit twee mannetjes bij elkaar in één verblijf, de dieren zijn onderling agressief en kunnen elkaar hierdoor beschadigen. Meerdere vrouwtjes in één verblijf met daarbij één man gaat vaak prima (uitzonderingen zijn uiteraard altijd mogenlijk).

Van nature komt de wimpergekko voor in vochtige gebieden. De luchtvochtigheid in het terrarium moet daarom tussen 60 en 80 % liggen zodat de natuurlijke biotoop nagebootst wordt. Kies daarom een bodembedekker die vocht vasthoudt, zoals cocopeat, bark, turf of spagnummos. Planten, echte of van plastic, dienen als schuilplaats en wateropvang om van te kunnen drinken. Levende planten helpen u extra de luchtvochtigheid in het terrarium op peil houden en voorkomen grote schommelingen. Er moeten voldoende klimgeledenheden en voldoende schuilplaatsen in het terrarium aanwezig zijn zodat de gekko’s gemakkelijk kunnen klimmen of rust kunnen zoeken. Een bakje vochtig spagnum of veenmos kan handig zijn om de dieren te helpen vervellen.

Wimpergekko’s kunnen niet goed tegen langdurige hoge temperaturen. De temperatuur in het verblijf moet daarom tussen 22 en 26 graden Celsius liggen, waarbij de hoogste temperatuur onder de spots is. ‘s Nachts mag de temperatuur zakken naar 18 tot 22 graden Celsius. Omdat de dieren van nature in een gematigd sub-tropisch klimaat leven, kunnen ze op kamertemperatuur gehouden worden. Het is belangrijk dat de temperatuur nooit hoger wordt dan 30 graden Celsius of lager dan 18 graden Celsius en in het terrarium moet altijd een warmer en een kouder gedeelte aanwezig zijn zodat de dieren hun temperatuur zelf kunnen reguleren door een plek in het verblijf te kiezen.

Zorg dat de dieren niet in contact kunnen komen met  lampen en/of warmtespots. U kunt eventueel een UV lamp ophangen echeter is de wimpergekko van nature een nachtdier en daarom is dit niet persee noodzakelijk. Wij hebben bij onze dieren goede resultaten geboek met het gebruik van warmte kabel die door een thermostaat worden gereguleerd en alleen aan springen indien de temperatuur onder de 18 graden komt. Als verlichting gebruiken niet warm wordende LED verlichting met een natuurlijke kleur deze wordt geschakeld door een tijdklok zodat er goed dag en nacht ritme ontstaat.

Voeding

Het dieet van wimpergekko’s bestaat voor ongeveer 40% dierlijk voedsel en 60% uit plantaardig voedsel. Dit voerdsel bestal veelal uit (over)rijp fruit en levend voer zoals krekels, kleine sprinkhanen, dubia’s, wasmotlarven en af en toe een babybmuisje. De algemene regel is dat het voedseldier niet groter mag zijn dan de kop van de gekko. Dit zodat er geen problemen ontstaan bij het eten en verteren van het voedsel.

Voor Wimpergekko’s is tegenwoordig veel speciaal ontwikkeld voer van verschillende merken op de markt. Dit voer dat vaak in poeder vorm wordt verkocht wordt aangemengd met water zodat er een papje ontstaat. Er zijn ook kant en klare fruit jelly’s en zelfs poeders waarmee men zelf jelly’s kan maken. Hierin zitten in principe alle voedingsstoffen die deze gekko’s nodig hebben. Ondanks dat deze poeders vaak alle voedingstoffen bevatten kan het zeker geen kwaad om af en toe levende insecten te voeren. Zo blijven de dieren actief jagen. Wimpergekko’s die lange tijd niet hebben gejaagd kunnen zeer lui worden. Deze dieren willen dan alleen nog de papjes die worden aangeboden eten. Het is verstandig om extra calcium en vitaminen toe te voegen door de voedseldieren te bepoederen met een calcium- en vitaminepreparaat voor reptielen. U kunt de volwassen Wimpergekko’s om de dag voeren (let wel op dat het voer niet gaat schimmelen). Jonge dieren kunnen elke dag worden gevoerd en eten over het algemeen wat meer dierlijk voedsel. Het dieet van jonge Wimpergekko’s mag dan ook voor een hoger percentage bestaan uit dierlijk voedsel dan bij volwassen exemplaren.

Zoals bij alle terrrarium dieren moet ook bij Wimpergekko’s vers drinkwater altijd aanwezig zijn. Sommige gekko’s drinken niet uit het bakje, zorg er dan voor dat u voldoende sproeit zodat er water op planten blijft liggen, de gekko’s zullen dit water dan drinken.

Ziektes

Rachitis:

Een aandoening waar veel reptielen gevoelig voor zijn, is rachitis. Dit is een vervorming van het skelet en wordt veroozaakt door een tekort aan calcium. De gevolgen van te weinig calcium zijn pas na langere tijd te merkbaar, het proces is echter vaak onomkeerbaar. Zorg er daarom altijd voor dat uw Wimpergekko’s een extra calciumbron ter beschikking hebben en ook voldoende vitamine D3 binnenkrijgen, wat nodig is om de calcium op te kunnen nemen en zo sterke botten op te kunnen bouwen. Kenmerken van rachitis zijn misvormde botten, bijvoorbeeld kromme poten of een kromme rug.

Afbeelding met salamander

Automatisch gegenereerde beschrijvingVoorbeeld Rachitis

Verstopping:

Verstopping kan voorkomen als de dieren teveel substraat opeten of door verkeerde voeding. Let er us goed op dat u uw dier de juiste voeding heeft en gebruik bijvoorbeeld geen zand als substraat voor uw Wimperkko’s. Hierdoor verkleind u de kans op verstoppingen en blijft uw dier langer gezond.

Diarree:

Diarree wijst op een infectie van de darmen door bijvoorbeeld coccidiose of door flagellaten, ga hiermee altijd bijtijds naar een dierenarts. Ook wormen kunnen diarree veroorzaken. Al deze besmettingen met parasieten zijn zeer besmettelijk en moeten zo  snel mogelijk op de juiste wijze worden behandeld om verdere verspreiding tegen te gaan.

Longontsteking:

Longontsteking is te herkennen aan slijm bij de mond en moeilijk ademen en kan het gevolg zijn van tocht in het terrarium. Probeer tocht altijd te voorkomen daar veel reptielen hier gevoelig voor zijn. Mondrot komt ook bij gekko’s wel eens voor, dit is te herkennen aan geel of wit pus in de bek en wil nog wel eens verward worden met longontsteking. Voor beide aandoeningen heeft de gekko medicijnen nodig de behandeling en gebruikte medicijnen zijn voor beide aandoening verschillend. Win altijd het advies van een dierenarts in zodat u niet perongeluk verkeerd behandeld.

Problemen bij eileg:

Vrouwtjes kunnen problemen krijgen bij het eieren leggen, meestal gebeurd dit als gevolg van kalktekorten. Vaak is het dan nodig om het ei of de eieren operatief te verwijderen, mocht dit niet gebeuren kan het dier hier aan overlijden.

Slechte vervelling:

Slecht verlopende vervelling kunt u verhelpen door de luchtvochtigheid in het terrariun om hoog te brengen, bijvoorbeeld door wat extra te sproeien en in de vorm van een bakje vochtig spagnum of veenmos waarin de dieren kunnen kruipen. Stukken vel die vast blijven zitten kunnen problemen geven, vooral bij ogen en tenen. Trek NOOIT aan de huid van de gekko. Als reptielen steeds problemen hebben met vervellen kan dit door tekort aan vitamine A komen, door een slechte conditie en door ziekte. Laat uw dier voor de zekerheid dan kijken door een dierenarts.

Voorkom ziekten door goede hygiëne, goede voeding en het zoveel mogelijk reduceren van stress.

Kweken & Voortplanting

Geslachtsonderscheid:

Bij Wimpergkko’s is het geslacht met enige ervaring redelijk goed op zicht te bepalen. Mannen hebben bijvoorbeeld een bredere staartwortel dan het vrouwen met aan de buikzijde twee duidelijke verdikkingen waarin de hemipenissen liggen. Ook hebben mannen soms duidelijke pre-anale poriën in een omgekeerde V-vorm net boven de staartwortel en femoraalporiën aan de binnenkant van de dijbenen. Bij vrouwtjes is die veel minder ontwikkeld en is er nauwelijks een verdikking aan de buikzijde bij de staart wortel. Wimpergekko’s zijn tussen de 6 maanden een jaar geslachtsrijp. Beter is het echter aan te houden dat een vrouwtje 35 gram of meer moet wegen voordat er mee gekweekt wordt. De dieren zijn dan groot genoeg en hebben voldoende lichaamsmassa om verantwoord eieren te kunnen produceren.

Winterrust:

Geef de dieren voor eventuele kweek een winterrust van twee maanden. Dit kunt u doen bij een temperatuur van 16 tot 20 graden Celsius. Dit is lang niet bij alle dieren nodig maar kan wel een gunstig effect hebben op het paargedrag indien u hier problemen mee ondervind.

Paring:

De paring van Wimpergekko’s is over het algemeen niet zachtzinnig te noemen. Het mannetje zal het vrouwtje in de nek bijten en haar stevig vast houden tijdens de daadwerkelijke paring. Ondanks dat dit er niet erg prettig uit ziet zal hij in de regel de vrouw niet verwonden en is dit voor de gekko’s natuurlijk gedrag. In enkele gevallen komt het voor dat een man zijn vrouwtje niet met rust wil laten, dit ziet men vooral bij paartjes. Een man die samen leeft met meerdere vrouwen zal over het algemeen zijn aandacht verdelen. Zo hebben de vrouwtjes dan ook meer rust. Mocht het mannetje te opdringerig zijn het is aan te raden deze apart te zetten van de vrouwen.

Eileg:

Na een succesvolle paring zal het vrouwtje eieren produceren. De eieren worden over het algemeen tussen 4 en 6 weken na de paring gelegd. Wimpergekko vrouwen leggen ongeveer vier tot zes keer per jaar twee eieren (nooit meer dan twee en in sommige gevallen slechts één). Deze worden afgezet in vochtig substraat,zorg er dus voor dat het bodem substraat vochtig is zodat de dieren hun eieren goed kunnen afzetten. Het wordt aangeraden de eieren uit te broeden in een broedstoof met bijvoorbeeld vochtig vermiculiet als substraat. De incubatietijd is afhankelijk van de temperatuur, bij lagere temperaturen duurt het langer voor de eieren uitkomen terwijl bij een hogere temperatuur de eieren sneller uit zullen komen. Bij een temperatuur tussen 26 en 29 graden Celsius duurt het ongeveer 65 tot 80 dagen voor de eieren zullen uitkomen.

LET OP!!!

Gooi eieren die al een tijdje in uw terrarium hebben gelegen nooit zomaar weg. Wimpergekko eieren kunnen prima uitgebroed worden op kamertemperatuur! U zult niet de eerste zijn waarbij de eieren in de vuilnisbak alsnog uitkomen. Gooi eieren alleen weg als deze beschimmeld zijn!

Zorg voor de jongen:

Als de eieren eenmaal uitkomen zult u uiteraard voor de jongen moeten zorgen. Uitgekomen jongen kunnen het beste apart van de ouders worden gehuisvest. Dit omdat u anders het risico loopt dat de ouder de jongen zullen proberen op te eten en in veel gevallen minimaal de staart van het jong verloren zal gaan. Zet de jongen in een aparte bak en zorg voor een bakje met vochtig substraat zodat de luchtvochtigheid op pijl blijft. Jonge Wimpergekko’s hebben een grotere behoefte aan dierlijk voedsel dan de ouderdieren. U kunt de dieren dan ook gerust (bij)voeren met bijvoorbeeld kleine krekels. De dieren krijgen daarnaast ook gewoon de zelfde poeders als de ouder dieren.

Zelf kweken wij onze jonge dieren tot ongeveer 3 maanden op in losse curver bakken waarin we 1 dier per bak houden. zo kunnen wij goed in de gaten houden wat de dieren en eten en hoe deze groeien. De bakken zijn voorzien van vochtig substraat en kunstplanten zodat de dieren genoeg vochtigheid hebben en zich kunnen verstoppen. Na ongeveer 3 maanden zetten wij de jongen bij elkaar in een terrarium zodat de dieren als groep verder kunnen opgroeien.

Translate »