Caresheet

Herkomst

De wimpergekko is een hagedissensoort die afkomstig is van de oostelijke eilanden van Nieuw-Caledonië, een eilandengroep ten Westen van Fiji en ten oosten van Australië. Lange tijd werd gedacht dat deze gekko soort was uitgestorven, maar in 1994 werd hij herontdekt. Sinds de herontdekking van de soort is er veel nagekweekt in gevangenschap en heeft dit zelfs de redding van de soort betekend.

map-new-caledonia

Van oorsprong komt de wimpergekko voor in struikgewas en lage bomen in de bossen van Nieuw-Caledonie. De dieren zijn dan vrij shuw van aart. Ze eten insecten en fruit waarbij de verdeling van het dieet ongeveer 40/60 is. De dieren eten dus 40% dierlijk voedsel tegen 60% fruit (veelal zeer rijp tot overrijp.

Klimaat

Sea-and-island-tip

Het tropische klimaat van Nieuw-Caledonië wordt getemperd door de onophoudelijke invloed van het zeewater en kent een tweetal seizoenen te weten een nat en droog seizoen. De gemiddelde temperatuur ligt gedurende het gehele jaar tussen de 23°C en 27°C. Het klimaat kent door de vele zonuren en de grote regenval een hoge luchtvochtigheid.

Flora en Fauna

forest-new-caledonia

Nieuw-Caledonië heeft een unieke flora en fauna met hele rijke natuurgebieden, mooie lagunes en één van de rijkste riffen ter wereld. Op Nieuw-Caledonië vindt u paradijselijke stranden, een felle zon, ongerepte natuur, savannes, watervallen en rivieren. Een prachtige plek voor de Wimpergekko om als natuurlijke biotoop te hebben.

Verzorging

Wimpergekko’s zijn vam nature zeer rustige dieren en zullen niet snel bijten als ze opgepakt worden. Zoals de meeste reptielen blijven het echter kijkdieren. Vastpakken van de gekko’s zorgt voor zoals bij veel terrarium dieren voor stress. LET OP!!!! Pas goed op dat u een Wimpergekko nooit bij de staart beet pakt, door natuurlijk vlucht en zelfbehoud gedrag stoot de gekko de staart af en zal vluchten. Bij de meeste gekko soorten groeit de staart vanzelf terug dit is echter bij Wimpergekko’s NIET het geval.

Het is belangrijk om om op de volgende zaken te letten:

  • Verwijder elke dag dode, niet opgegeten voedseldieren.
  • Haal uitwerpselen weg voor u opnieuw voert.
  • Sproei het terrarium elke dag om de luchtvochtigheid te handhaven.
  • Ververs dagelijks het drinkwater.
  • Plaats papjes en drinkwater niet op de grond maar hang dit op.
  • Vervang bodem materiaal regelmatig (frequentie afhankelijk van gebruikt substraat).
  • Houd er rekening mee dat u het glas van het terrarium vaak moeten schoonmaken.
  • Gebruik bij voorkeur geen schoonmaak middelen.
  • Was altijd goed u handen voor het hanteren om het risico op het overdagen van ziekte te verkleinen.
  • Was altijd uw handen nadat u in contact geweest bent met de dieren, reptielen kunnen Salmonella overbrengen.

Huisvesting


Bij het opzetten, inrichten en onderhouden van een terrarium komen heel wat zaken kijken. Zorg altijd ervoor dat er een compleet ingericht terrarium klaar staat als u een wimpergekko koopt. Kies een terrarium dat hoger is dan dat het breed is zodat de wimpergekko’s de ruimte hebben om te klimmen. Voor een koppel wimpergekko’s heeft u een terrarium nodig met een minimale afmeting van 40 x 40 x 70 centimeter, groter is echter voor volwassen dieren altijd beter. Zet het terrarium op een rustige plaats in huis en houd rekening met de zon, het verblijf mag niet in de volle zon voor een raam staan! Beweeg rustig in de buurt van het terrarium zodat de dieren niet te veel stress krijgen. Een slot op het terrarium kan handig zijn om te zorgen dat kinderen niet zonder toezicht bij de dieren kunnen komen, deze gekko’s kunnen namelijk tegen bijna alle opvlakten oplopen en zijn dus moeilijk te vangen als ze ontsnappen. Het verblijf moet goed geventileerd worden en tochtvrij zijn zodat er geen schimmel kan ontstaan en de dieren niet ziek worden van toch on broeiende ziektekiemen. Kies een terrarium met achterwand (of liever met alleen een open voorkant), dit voorkomt stress bij de dieren en verbeterd hun leef situatie. Zet ook nooit twee mannetjes bij elkaar in één verblijf, de dieren zijn onderling agressief en kunnen elkaar hierdoor beschadigen. Meerdere vrouwtjes in één verblijf met daarbij één man gaat vaak prima (uitzonderingen zijn uiteraard altijd mogenlijk).

Van nature komt de wimpergekko voor in vochtige gebieden. De luchtvochtigheid in het terrarium moet daarom tussen 60 en 80 % liggen zodat de natuurlijke biotoop nagebootst wordt. Kies daarom een bodembedekker die vocht vasthoudt, zoals cocopeat, bark, turf of spagnummos. Planten, echte of van plastic, dienen als schuilplaats en wateropvang om van te kunnen drinken. Levende planten helpen u extra de luchtvochtigheid in het terrarium op peil houden en voorkomen grote schommelingen. Er moeten voldoende klimgeledenheden en voldoende schuilplaatsen in het terrarium aanwezig zijn zodat de gekko’s gemakkelijk kunnen klimmen of rust kunnen zoeken. Een bakje vochtig spagnum of veenmos kan handig zijn om de dieren te helpen vervellen.

Wimpergekko’s kunnen niet goed tegen langdurige hoge temperaturen. De temperatuur in het verblijf moet daarom tussen 22 en 26 graden Celsius liggen, waarbij de hoogste temperatuur onder de spots is. ‘s Nachts mag de temperatuur zakken naar 18 tot 22 graden Celsius. Omdat de dieren van nature in een gematigd sub-tropisch klimaat leven, kunnen ze op kamertemperatuur gehouden worden. Het is belangrijk dat de temperatuur nooit hoger wordt dan 30 graden Celsius of lager dan 18 graden Celsius en in het terrarium moet altijd een warmer en een kouder gedeelte aanwezig zijn zodat de dieren hun temperatuur zelf kunnen reguleren door een plek in het verblijf te kiezen.

Zorg dat de dieren niet in contact kunnen komen met lampen en/of warmtespots. U kunt eventueel een UV lamp ophangen echeter is de wimpergekko van nature een nachtdier en daarom is dit niet persee noodzakelijk. Wij hebben bij onze dieren goede resultaten geboek met het gebruik van warmte kabel die door een thermostaat worden gereguleerd en alleen aan springen indien de temperatuur onder de 18 graden komt. Als verlichting gebruiken niet warm wordende LED verlichting met een natuurlijke kleur deze wordt geschakeld door een tijdklok zodat er goed dag en nacht ritme ontstaat.

Voeding

Het dieet van wimpergekko’s bestaat voor ongeveer 40% dierlijk voedsel en 60% uit plantaardig voedsel. Dit voerdsel bestal veelal uit (over)rijp fruit en levend voer zoals krekels, kleine sprinkhanen, dubia’s, wasmotlarven en af en toe een babybmuisje. De algemene regel is dat het voedseldier niet groter mag zijn dan de kop van de gekko.Dit zodat er geen problemen ontstaan bij het eten en verteren van het voedsel.

Voor Wimpergekko’s is tegenwoordig veel speciaal ontwikkeld voer van verschillende merken op de markt. Dit voer dat vaak in poeder vorm wordt verkocht wordt aangemengd met water zodat er een papje ontstaat. Hierin zitten in principe alle voedingsstoffen die deze gekko’s nodig hebben. Ondanks dat deze poeders vaak alle voedingstoffen bevatten kan het zeker geen kwaad om af en toe levende insecten te voeren. Zo blijven de dieren actief jagen. Wimpergekko’s die lange tijd niet hebben gejaagd kunnen zeer lui worden. Deze dieren willen dan alleen nog de papjes die worden aangeboden eten. Het is verstandig om extra calcium en vitaminen toe te voegen door de voedseldieren te bepoederen met een calcium- en vitaminepreparaat voor reptielen.U kunt de volwassen Wimpergekko’s om de dag voeren (let wel op dat het voer niet gaat schimmelen). Jonge dieren kunnen elke dag worden gevoerd en eten over het algemeen wat meer dierlijk voedsel. Het dieet van jonge Wimpergekko’s mag dan ook voor een hoger percentage bestaan uit dierlijk voedsel dan bij volwassen exemplaren.

Zoals bij alle terrrariumdieren moet ook bij Wimpergekko’s vers drinkwater altijd aanwezig zijn. Sommige gekko’s drinken niet uit het bakje, zorg er dan voor dat u voldoende sproeit zodat er water op planten blijft liggen, de gekko’s zullen dit water dan drinken.

WIMPERGEKKO’S KWEKEN & VOORTPLANTING 

Geslachtsonderscheid:

Bij Wimpergkko’s is het geslacht redelijk goed op zicht te bepalen, mannen hebben bijvoorbeeld een bredere staartwortel dan het vrouwen met aan de buikzijde twee duidelijke verdikkingen waarin de hemipenissen liggen. (Hemipenissen zijn niet zichtbaar, de verdikkingen zijn de Hormoon klieren)

Ook hebben mannen duidelijke pre-anale poriën in een omgekeerde V-vorm net boven de staartwortel en femoraalporiën aan de binnenkant van de dijbenen. Bij vrouwtjes is die veel minder ontwikkeld en is er nauwelijks een verdikking aan de buikzijde bij de staart wortel. Wimpergekko’s zijn tussen de 6 maanden en een jaar geslachtsrijp, maar beter is aan te houden dat een vrouwtje 35 gram of meer moet wegen voordat er mee gekweekt wordt. De dieren zijn dan groot genoeg en hebben voldoende lichaamsmassa om verantwoord eieren te kunnen produceren.

Winterrust:

Geef de dieren voor eventuele kweek een winterrust van twee maanden. Dit kunt u doen bij een temperatuur van 16 tot 20 graden Celsius. Dit is lang niet bij alle dieren nodig maar kan wel een gunstig effect hebben op het paargedrag indien u hier problemen mee ondervind.

Paring:

De paring van Wimpergekko’s is over het algemeen niet zachtzinnig te noemen. Het mannetje zal het vrouwtje in de nek bijten en haar stevig vast houden tijden de daadwerkelijke paring. Ondanks dat dit er niet erg prettig uit ziet zal hij in de regel de vrouw niet verwonden en is dit voor de gekko’s natuurlijk gedrag. In enkele gevallen komt het voor dat een man zijn vrouwtje niet met rust wil laten. Dit ziet men vooral bij paartjes. Een man die samen leeft met meerdere vrouwen zal over het algemeen zijn aandacht verdelen. Zo hebben de vrouwtjes dan ook meer rust. Mocht het mannetje te opdringerig zijn het is aan te raden deze apart te zetten van de vrouwen.

Eileg:

Na een succesvolle paring zal het vrouwtje eieren produceren. De eieren worden over het algemeen tussen 4 en 6 weken na de paring gelegd. Wimpergekko vrouwen leggen ongeveer vier tot zes keer per jaar twee eieren (nooit meer dan twee en in sommige gevallen slechts één). Deze worden afgezet in vochtig substraat,zorg er dus voor dat het bodem substraat vochtig is zodat de dieren hun eieren goed kunnen afzetten. Het wordt aangeraden de eieren uit te broeden in een broedstoof met bijvoorbeeld vochtig vermiculiet als substraat. De incubatietijd is afhankelijk van de temperatuur, bij lagere temperaturen duurt het langer voor de eieren uitkomen terwijl bij een hogere temperatuur de eieren sneller uit zullen komen. Bij een temperatuur tussen 26 en 29 graden Celsius duurt het ongeveer 65 tot 80 dagen voor de eieren zullen uitkomen.

LET OP!!!

Gooi eieren die al een tijdje in uw terrarium hebben gelegen nooit zomaar weg. Wimpergekko eieren kunnen prima uitgebroed worden op kamer temperatuur en u zal niet de eerste zijn waarbij de eieren in de vuilnisbak alsnog uitkomen. Gooi eieren alleen weg als deze zijn beschimmeld!

Zorg voor de jongen:

Als de eieren eenmaal uitkomen zult u uiteraard voor de jongen moeten zorgen. Uitgekomen jongen kunnen het beste apart van de ouders worden gehuisvest. Dit omdat u anders het risico loopt dat de ouder de jongen zullen proberen op te eten en in veel gevallen minimaal de staart van het jong verloren zal gaan. Zet de jongen in een aparte bak en zorg voor een bakje met vochtig substraat zodat de luchtvochtigheid op pijl blijft. Jonge Wimpergekko’s hebben een grotere behoefte aan dierlijk voedsel dan de ouder dieren en u kunt de dieren dan ook gerust bijvoeren met bijvoorbeeld kleine krekels. De dieren krijgen daarnaast ook gewoon de zelfde poeders als de ouder dieren.

Caresheet van www.Wimpergekko.nl

Translate »